Marginer imot for Norge under VM!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 17. Jul 2024

Samme antall medaljer som under VM for to år siden, men færre topplasseringer.



Over: Jørgen Baklid viste seg skikkelig frem under knoskout sprinten på VM, og kunne reise hjem med VM-sølv. Foto: IOF/Kristina Lindgren



- Om vi er dyktige i de siste forberedelsene og har marginene på vår side, kan vi få med oss like gode resultater som for to år tilbake, sa landslagssjef Janne Salmi ved inngangen til årets VM i skotske Edinburgh.


 Når summeringen gjøres etter mesterskapet er det sistnevnte – marginene – som manglet for Norges del.


Kasper Fosser er på gulljakt på den individuelle sprinten, men leser kartet feil på vei mot 4. siste post og dermed forsvinner alt som likner på medaljemuligheter for den regjerende mesteren på distansen.


Under knockout sprinten på mesterskapets siste dag er det bare centimeter og målfoto som skiller Kasper Fosser og Victoria Hæstad Bjørnstad fra mer moro – og medaljemuligheter.
 
Men samtidig var det et nytt norsk navn som kunne skrives inn i historiebøkene som VM-medaljør – i hvert fall i orientering – Jørgen Baklid. 
 
Den flerfoldige verdensmesteren i skiorientering viste under knockout sprinten at han absolutt hører hjemme i verdenstoppen:


 - Det føles bra, og jeg ser frem til to nye runder, var ordvalget hans etter kvartfinalen.
 
 Etter at han overbeviste i semifinalen var han enda mer sikker i sin sak:
 
 - Jeg har aldri vært dårligere enn topp 5 på VM, så det må være det minste målet før finalen. Men når det er VM, så løper jeg for medalje, sa han da.

 

Under selve finalen gjorde han ikke sine egne ord til skamme, og leverte på aller øverste hylle. 
 
Det gav karen fra Konnerud VM-sølv. 
 
Dette i VM-debuten i sommervarianten av orientering, og da måtte han erkjenne at det muligens var litt mer enn også han selv hadde sett for seg i forkant:
 
- Det er nesten uvirkelig, sa han med VM-sølvet i lomma.

 

Det var muligens uvirkelig for Baklid å se at det bare var sveitsiske Riccardo Rancan som var bedre denne VM-tirsdagen i Edinburghs gater.
 
 Men kanskje noe skuffende at han står igjen som Norges eneste individuelle VM-medaljør etter mesterskapet:
 
- Jørgen (Baklid) har den vinnermentaliteten som trengs for å lykkes når det virkelig gjelder. I tillegg er han utrolig god taktisk og mann-mot-mann, så det er ikke veldig overraskende at han tar seg til finalen. Og vel i finalen, har alle som er der en fair sjanse på medalje, sier landslagssjef Janne Salmi – og fortsetter:

 

- At Jørgen (Baklid) tar sølv i sin VM-debut i orientering er likevel veldig imponerende, og han er den løperen på det norske laget som best klarte å få ut det han er god for i mesterskapet


For det er hevet over tvil at Norge som står igjen med Baklids sølv, sammen med bronse på sprintstafett som de eneste toppresultatene i mesterskapet, har mer inne:


- I sprintorientering er det små marginer, og i dette mesterskapet er de – dessverre – ikke helt på vår side. Det handler om noen veivalg og noen feilvurderinger som skiller oss fra enda bedre plasseringer, både på sprintstafett, individuell sprint og knockout sprint.

- Men det er ikke til å legge skjul på at vi kunne håpet på noen flere plasseringer topp 10.
 
 Kasper Fosser og Andrine Benjaminsen var to av dem som lyktes best i Danmark for to år siden:
   
- Når jeg klarte å komme meg i form til VM, er det veldig skuffende at jeg mislykkes på den individuelle sprinten, sier førstnevnte.
 
 Fosser regner den individuelle sprinten som sin største medaljemulighet under et sprint-VM.


 - Jeg føler ikke at jeg har vært helt «der» mentalt i hele år egentlig. Til VM har jeg virkelig prøvd å komme i rett modus, men nå blir det godt med en liten pause før jeg retter fokus mot EM i Ungarn i midten av august, sa Benjaminsen etter at hun fikk reisepass i kvartfinalen på knockout sprinten.


Pia Young Vik og Victoria Hæstad Bjørnstad tok seg videre fra kvartfinalen på knockout sprinten, før det ble stopp i semifinalen:

 
- Victoria (Hæstad Bjørnstad) har vært i meget god form i hele år, også på VM. Men i semifinalen får hun løpet litt «mot seg», og mister en finaleplass med minst mulig margin.
 
- Pia (Young Vik) er fortsatt veldig ung, og gjør en fin VM-debut i sin første seniorsesong, oppsummerer landslagssjefen.


Et sølv og en bronse på VM i 2024 mot et gull og en bronse i 2022, men i 2022 var det i tillegg to 4. plasser – tett på medaljene for det norske laget:


- Som tidligere sagt; det handler mye om marginer. Men vi er ikke helt fornøyde med årets mesterskap, sier Salmi – og legger til:


- Det er veldig liten forskjell mellom en 6.- og en 16. plass på VM, og vi gjorde litt for mye feil til å ha flere topp 6 og topp 10 plasseringer.
 
 - Vi må også huske at vi hadde 3 VM-debutanter i laget, og at bare Kasper (Fosser), Håvard (Sandstad Eidsmo) og Andrine (Benjaminsen) har erfaring med flere enn 2 sprintmesterskap (EM, VM) fra tidligere.
 
- Rutine og erfaring er to veldig viktige momenter i orientering, og der har nok både svenskene og sveitserne en stor fordel sammenliknet med oss. De fleste på vårt lag har tatt fine steg i rett retning det siste året, men for at det skal være godt nok til medaljenivå, trenger vi ytterligere 1 – 2 år.
   

- Men allerede nå kan jeg føle at revansjelysten og ønsket om å slå tilbake er meget sterk!

 

Første mulighet til det for det norske landslaget er under EM i Ungarn i midten av august.
 
Da handler det om skogsdistanser i kupert ungarsk terreng fra 16. – 20. august.

 

 

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.