Sprer friluftsglede til barn!

Postet av Sogn og Fjordane Orienteringskrets den 6. Sep 2018

Skrevet av Norges Orienteringsforbund

Berthelsen – som er ansvarlig for turorientering for barn i Tambarskjelvar – er tildelt Friluftslivets Ildsjelpris.

 

 

Foto: Øyvind Aukrust

 

Åsmund Berthelsen ble tildelt Friluftslivets Ildsjelpris på søndag, for sitt dugnadsarbeid innen friluftsliv og idrett gjennom mange tiår.

Siden han var ung har Berthelsen brukt mye av sin ledige tid på frivillig arbeid. Allerede som 17-åring startet han idrettslag i Vest-Telemark. Siden flyttet han til Vestlandet, og for 10 år siden startet han skiskole for barn i Naustdal. I vinter deltok 30-40 barn fra omkring 3 til 12 år, og det har blitt stadig flere deltakere. Berthelsen anslår at han bruker kanskje et halvt årsverk på frivillig arbeid, blant annet med skiskolen og turorientering for barn.

Prisen ble delt ut under Friluftsdagen på Stenberg Museum på Toten. I tillegg til denne prisen, ble Friluftslivets Hederspris delt ut. Prisen deles ut av Norsk Friluftsliv og festivalen Friluftsliv for alle. 

Viktig med frihet
Berthelsen mener at en viktig del av oppskriften på suksess er å gi barna stor frihet. I et landskap av kuler og skihopp får de utfolde seg fritt, med veiledning fra voksne.

–  Skiskole er kanskje litt feil begrep, for det er skilek, og ikke lange økter med instruksjon. De må få bestemme sjøl hva de skal prøve, og ikke bli instruert hele tiden. Du må gjerne gi råd, men ikke stå for lenge og forklare, sier han.

På sommeren arrangerer han turorientering for barn, og han er sentral i å bygge opp et nytt skianlegg sammen med blant annet 4H lokalt.

Vil spre friluftsglede
Når vi spør hva som motiverer Berthelsen til å gjøre det arbeidet han gjør, forteller han om gleden ved å være aktiv som han selv har opplevd. Han husker tilbake på hvor spennende det var å være alene i fjellet som 10-åring:

– Jeg hadde hørt om både gaupe og bjørn, og var spent på om jeg skulle få se dem.

Oppveksten på gård i Telemark har også bidratt til å vekke friluftsinteressen.
– Jeg husker luktene av høy, hest, granbar og bål. Det var opplevelser med alle sanser, forteller han.

Det er den samme gleden ved å være ute han vil at de som er unge nå skal få lov til å oppleve.

– Tusener som gjør en kjempejobb
Hvem som skal få ildsjelprisen blir bestemt gjennom en åpen avstemning på nett, etter at juryen har valgt ut tre kandidater.

Dag Kaas, som ledet juryen, mener Berthelsen har gjort en stor innsats på mange felt, som gjør at prisen er svært fortjent. Likevel vil han samtidig understreke at det aldri er lett å velge hvem som skal nomineres.

– Det er tusenvis som gjør en formidabel innsats rundt i landet, sier han, og understreker at alle de nominerte er vinnere.

Juryen har skrevet følgende begrunnelse for at de nominerte Berthelsen:
Kandidaten er ansvarlig for orientering i Tambarskjelvar, er nestleder i ski/orienteringsgruppa, og har orienteringsopplæring med skoleklasser. 66-åringen er i tillegg til å være aktiv i Barnas Turlag også den som er ansvarlig for turorientering om sommeren, arrangerer skiskole for barn fra januar til mars, og jobber mye dugnad i Instedalen skianlegg, der han er leder. Berthelsen er selv også en ivrig orienteringsløper, og kandidaten opplyses å ha lagt ned utrolig mange timer for barn og ungdom gjennom mange år.

Friluftslivets Ildsjelpris og Friluftslivets Hederspris ble delt ut på Stenberg Friluftsmuseum – som en del av festivalen «Friluftsliv for alle».

De to andre nominerte til årets ildsjelpris var Monica Mikelsen fra Tromsø, for hennes innsats i Tromsø Turag, og Birger Baisgård for arbeid i Oslo DNT.

Les mer om de andre nominerte her:
https://www.norskfriluftsliv.no/tre-kjemper-friluftslivets-ildsjelpris-2018/

Juryen har bestått av: Dag Kaas (leder), Berit Lein (Miljødirektoratet), Lars Sponheim (fylkesmann i Hordaland), Trond Berg (programskaper i NRK), Jan Bøhler (stortingsrepresentant AP), Ingjerd Schou (stortingsrepresentant H), Arne Nævra (naturfotograf), Kjell Haugen (festivalen Friluftsliv for alle), Arne Danielsen (sekretær).

Tidligere vinnere av Friluftslivets Ildsjelpris:

Årets Ildsjel 2013: Thor Bergesen fra Sandnessjøen

Årets Ildsjel 2014: Robin Dahle Oen fra Øygarden

Årets Ildsjel 2015: Maria Sjøberg fra Valnesfjorden

Årets Ildsjel 2016: Ann Marit R. Vikan fra Grimstadhøgda

Årets Ildsjel 2017: Brith Sørensen fra Torsken